Menu

Nájem versus podnájem

Publikováno: 28. srpna 2019

Kategorie: Nezařazené

Jaké jsou rozdíly mezi nájmem, pronájmem, podnájmem? Jaké smluvní vztahy a hlavně mezi kým vznikají? Nájem, lidově řečeno pronájem, je vztah, který vznikne mezi majitelem nemovitosti a nájemníkem. Jednoduše je to tak, že vám majitel pronajme nemovitost, či její část, k užívání. Tento vztah právně upravuje a dozoruje občanský zákoník, hlavně nastavuje práva a povinnosti obou […]

Jaké jsou rozdíly mezi nájmem, pronájmem, podnájmem? Jaké smluvní vztahy a hlavně mezi kým vznikají?

Nájem, lidově řečeno pronájem, je vztah, který vznikne mezi majitelem nemovitosti a nájemníkem. Jednoduše je to tak, že vám majitel pronajme nemovitost, či její část, k užívání. Tento vztah právně upravuje a dozoruje občanský zákoník, hlavně nastavuje práva a povinnosti obou stran. Např.: ukončení nájmu, osoba blízká v nemovitosti, výpověď z nájmu, jistina, zřízení trvalého bydliště. Dobu trvání nájmu lze nastavit na libovolnou dobu, až po neurčito.

V případě podnájmu se jedná o smluvní vztah mezi nájemcem a podnájemníkem. Opět lze pronajmout celou nemovitost, nebo třeba jen místnost v bytě, domě. Vždy je nutné, aby nájemník dostal souhlas od majitele nemovitosti, že smí nemovitost dál pronajmout, pokud ji sám trvale neužívá. Pokud ji užívá, pravděpodobně stejně v nájemní smlouvě bude mít uvedeno, že v nemovitosti nesmí bydlet další osoba bez vědomí majitele. Smluvní vztah však mezi nájemcem a podnájemníkem vcelku nijak upravován zákonem není a proto na něj ustanovení občanského zákoníku o pronájmu aplikovat nelze. Podnájem zaniká ukončení nájemní smlouvy nájemce, zřízení trvalého bydliště je sporné a vykládáno různě.

Obezřetnost bychom tedy měli věnovat zejména tomu, zda má nájemník od majitele písemný souhlas s přenecháním nemovitosti třetí osobě. Protože pokud ne, stejně jako bude ukončena smlouva nájemníkovi za nedodržení smluvních podmínek, tak i vám.   To samé lze říci u družstevního bydlení. Pokud vám byt nepronajímá přímo družstvo, jako vlastník nemovitosti, ale člen družstva, který je sám nájemníkem, pak se také bude jednat o podnájem.

Vzhledem k tomu, že tedy podnájemní vztah nemá v zákoně specifikována žádná práva, ale ani povinnosti smluvních stran, je dobré si předem písemně stanovit případné podmínky. Osoby v nemovitosti, zvířata v nemovitosti, smluvní pokuty, atd.

V realitě se často setkáte s tím, že majitelé sami stahují smlouvy z internetu, samozřejmě zdarma, použijí klidně tři různé vzory, podle toho, co se jim zrovna hodí, pletou dohromady jablka a hrušky, hlavně že nemuseli zaplatit advokátovi. Ve finále vám na stůl k podpisu předloží smlouvu podnájemní, místo nájemní a obráceně. Stále platí, že šetřit se někdy nevyplácí a pokud si nejste jisti, sami vyhledejte odbornou pomoc, než se k něčemu upíšete.

Zdroj: viaReality

Mohlo by se vám líbit

5. září 2024

Jak by měl vypadat text inzerátu na pronájem bytu

Přečíst článek
2. září 2024

Regionální centra pro podporu investic do nájemního bydlení zahájila svou činnost

Přečíst článek